Kök Hücre

Kök hücre tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler...

Ciltte yaşla birlikte oluşan kırışıklıklar, lekelenmeler, cilt renginde matlaşma gibi problemlerin tedavisinde de kök hücre kullanılıyor. Tedavinin amacı, yaşla birlikte hasara uğrayan dokunun onarılması ve daha genç görünmesi prensibine dayanıyor.
Bu amaçla hastanın kulak arkası gibi güneş görmeyen cilt bölgelerinden 3mm punch biyopsi alınıyor. Bu hücrelerden özel bir kültür ortamında hastaya ait daha genç fibroblastlar üretiliyor. İnjeksiyonlar 15-30 gün arayla ve toplam 3-4 seans şeklinde yapılıyor. İnjeksiyon, klasik mezoterapi tekniği ile uygulanıyor.

Sivilce izleri

Pek çok kadın için sivilce izleri büyük dert. Sivilce izlerinde otolog fibroblast injeksiyonları ile yapılan az sayıda çalışma var. Benzer bir yöntemle elde edilen fibroblastlar, dermal injeksiyonlar şeklinde uygulanıyor. Tedavi, lazer, dermaroller gibi uygulamalarla
kombine edilerek yapılabiliyor.

Saç dökülmelerinde de aynı teknik son derece başarılı olmakta.

Vücudumuz kas hücreleri, deri hücreleri, sinir hücreleri gibi yaklaşık 200 farklı hücre tipinden oluşur. Her bir hücre tipi belirli bir işlev üzerinde uzmanlaşmıştır. Kök hücreleri ise diğer hücreler gibi uzmanlaşmamışlardır. Onların rolü yaralanma, hastalık yoluyla kaybolan uzmanlaşmış hücrelerin yerine geçerek iyileşmeyi sağlaması ya da vücudun kendini yenilemesinde görev almasıdır.

Kök hücrelerin tedavilerde kullanılabilir olması için iki önemli özelliği vardır. Bunlardan birincisi ihtiyaca göre kök hücrenin farklılaşabilmesidir. İkincisi ise kendini yenileyebilme yeteneğinin olmasıdır. Böylelikle kök hücreler farklılaşmış hücreler için değişimli ve yenilenebilir bir kaynak olarak çalışabilmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle son yıllarda kök hücrelerin tıpta kullanımı mümkün hale geldi.

Rejeneratif tıp olarak bilinen kök hücre tedavisinde kök hücreler veya bunların türevleri kullanılarak hastalıklı, işlevsiz ve yaralı dokuların onarımı hedeflenir. Bu tedavi, organ nakli gibi kısıtlı kaynağı olan tedavide organ yerine kök hücre kullanılmasıdır.  

Özel laboratuvarda kök hücrelerini farklılaştırarak kalp kası, kan ve sinir hücreleri gibi dokular elde edilir. Bu özel hücreler daha sonra hastaya nakil edilir. Örneğin işinin kalp hastalığı varsa hücreler kalp kası içine enjekte edilebilir. Nakledilen sağlıklı kalp hücreleri kusurlu kalp kasının tamirinde aktif rol alarak kalbin iyileşmesini sağlar.


Estetik Tıpta Kök Hücre

Estetik tıpta yapılan operasyonların büyük bir yüzdesinde yağ, hem vücuttan alınırken hem de vücuda doğal dolgu malzemesi olarak enjekte edilirken sık sık kullanılır. Kök hücrelerin ise vücuttaki en büyük kaynağı yağ dokusudur. Bu da yıllar boyunca göğüs, kalça ve dudak büyütme gibi operasyonlarda kök hücrelerinin aktif bir şekilde transferini farkına varmadan gerçekleştirdiğimizi gösteriyor.

Kök hücre araştırmalarından elde edilen olumlu sonuçlar tıpta kullanılmaya başlandığından beri estetik cerrahi alanında gözle görülür ilerlemeler kaydediliyor.
Bunlardan biri kök hücrenin cilt bakımında uygulanmasıdır. Yetişkin kök hücreler, zarar görmüş veya hastalıklı dokuları onarmadaki benzersiz yetenekleri sayesinde, cilt bakım ve yaşlanmayı geciktirmede yer ediniyor. Ayrıca zamanla iyileşmesi mümkün olmayan kemik, kıkırdak, yumuşak doku, sinir ve cilt bozukluklarının da tedavisinde etkinliği görülmekte.

Kellik Tedavisinde Kök Hücre

Saç köklerinde de kök hücre bulunur. Bazı araştırmacılar ise bu folikül kök hücreleri üzerinde çalışmalar yaparak progenitor (öncü) hücre aktivasyonu yoluyla kellik tedavisinde başarı elde etmektedir. Bu tedavide kafa derisi üzerinde mevcut olan kök hücreleri aktive ediliyor. Günümüzde birçok doktor kök hücre tedavisi ile foliküler saç büyümesinde önemli ve görünür iyileşme sağlıyor.

Kök Hücreden Saç Nasıl Oluşur?

Mezenkimal kök hücreleri veya MKH ler, değişim yelpazesinde osteoblastlar (kemik hücreleri), kondrositler (kıkırdak), bağ doku ve adipositleri (yağ hücreleri) de bulunduran çok yönlü stromal hücrelerdir. Saç folikülünün tabanındaki büyük bir yapı olan papilla saç büyümesinde kritik bir yere sahiptir ve temel olarak bağ dokusu ve bir kılcal ilmekten oluşur. Bu yapıda bağ dokusu esas olduğu için, mezenkimal kök hücre saç folikülü papillasının tamiri ve yenilenmesinde rol oynar. Bir başka önemli nokta ise saç folikülünün ağırlıklı olarak dermisten gelişmesi ve kökeninin mezodermal olmasıdır. Mezenkimal kök hücreleri de aynı şekilde mezodermal tabakada bulunmaktadır. Ayrıca, sağlıklı saç folikülü gelişiminde ektodermal ve mezodermal tabakalar arasında sıkı etkileşim bulunur.

Diğer Yazılar