Aşırı Terleme Tedavisi

Botoks ile aşırı terleme tedavi edilebilir.

Botoks ile Aşırı Terleme Tedavisi

Aşırı terleme (hiperhidrozis) bireyler için sosyal bir fobi haline gelebilir. Terleme vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlayan, her sağlıklı insanlarda olması gereken ve kişinin kontrolünde olmayan fizyolojik bir metabolizma olayıdır. Genellikle koltuk altlarında, el ve ayakta aşırı terleme ile kendini gösterir. Sıcaklık, sosyal ortam, obezite ya da duygusal duruma bağlı olarak bazı kişilerde ter bezleri aşırı uyarılır ve terleme, olması gerekenden fazla olur.

Aşırı terleyen bölgeler çoğu zaman kişinin yaşam kalitesini etkileyecek boyutlarda olabilir. Aşırı terleme alanlarından biri olan eller, hastaların el sıkışmasını ve hatta yazı yazmasını engelleyecek derecede olabilir. Ayaklardaki aşırı terlemeler istenmeyen kokuya ve yine önemli bir sağlık problemi olan ayak ve ayak tırnaklarında mantar gelişimine zemin hazırlar.

Aşırı terlemenin sebepleri nelerdir?

Terleme insanlarda doğal olarak gözlenen bir olaydır ve terin salgılanması sinir sisteminin sempatik bölümünün çalışması ile ilgilidir. Terleme cildi nemlendirerek vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar ve vücut ısısını sabitler. Ancak yaşanan bu doğal süreç, terlemenin artmasıyla beraber bazı kişilerde sıkıntılara neden olabilir. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemektedir ve genetik olduğu kabul edilmektedir. Sempatik sinir sistemi özellikle stresli durumlarda aşırı çalışmaktadır. Tiroid bezinin aşırı çalışması, şişmanlık, menopoz, böbrek üstü bezinden kaynaklanan bazı hastalıklar da aşırı terlemeye yol açabilir. Aşırı terlemede yan etkisi az olan etkili bir tedavi yöntemi botoks enjeksiyonudur. Botoks ilacı, ter bezlerine gelen sinir uçlarını bloke ederek ter bezlerinin uyarılmasını engeller. Lokal olarak ve kısa süren bir uygulama ile yapılır

Botoks ile terleme tedavisi

Özellikle el içi ve ayak tabanı terlemesine karşı botoks uygulamaları oldukça pratiktir. Bu yöntem, ter bezlerini çalıştıran sinirlerin faaliyetlerini azaltarak terlemeyi bir kaç kat azaltır. İşlem öncesi hastanın şikâyeti olan alanlara iyot-nişasta testi yapılarak aşırı terlemeye neden olan aktif alanlar belirlenir. Problemli bölge içine botoks ilacı yaklaşık 2 mm. derinliğe ince uçlu iğnelerle enjekte edilir. El ve ayak tabanı uygulaması ağrılı olduğundan genellikle lokal anestezik maddelerle kullanılması acıyı azaltır. Eller için yaklaşık 15-20 dakika, ayaklar için yaklaşık 25-30 dakika süren bir uygulamadır. Uygulamanın hemen ardından günlük yaşama rahatlıkla dönülebilir.

Botoks uygulaması, uygulama bölgesinde terlemeyi geçici ve belirgin bir şekilde azaltarak etkisini gösterir. Botoksla yapılan işlemin etkisi 6 ay kadar sürer. Kişinin isteğine bağlı olarak yaz mevsimi gibi terlemenin yoğun yaşandığı dönemde uygulama tercih edilebildiği gibi tüm yıl etkinlik sağlaması için yılda 2-3 doz uygulama yapılabilir.

Diğer Yazılar